Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)
İlk Muayene
İlk çocuk diş hekimi (pedodontist) muayenesinin ilk süt dişi çıktıktan sonra (6 ay - 1 yaş) arasında yapılması önerilir. Ebeveynlerin bu konuda bilinç sahibi olması ağız ve diş sağlığı için çok önemlidir. Bebeğin ilk çocuk diş doktoru muayenesi konusunda Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organisation-WHO) ve Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği ilk diş hekimi muayenesinin ilk diş çıktıktan sonra yapılmasını (genellikle 6 ay – 1 yaş arasında) önermektedir. Erken yaşta yapılan bu ilk muayenede amaç; sizlere bebeğinizin dişlerinin çürümesini önlemek için neler yapmanız gerektiğini göstermek ve düzenli aralıklarla sizi kontrollere çağırarak diş sağlığını kontrol etmektir.
Yer Tutucu Uygulaması
Çürük nedeniyle aşırı madde kaybına uğramış enfekte süt dişlerinin tedavisi bazı durumlarda mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda süt dişlerinin erken çekilmesi gerekebilir. Erken süt dişi kayıplarında, alttan gelecek olan daimi dişin yerini korumak amacıyla yer tutucu olarak adlandırılan apareyler kullanılır. Yer tutucular, komşu dişlerin çekim boşluğuna eğilmesini ve bu nedenle daimi dişin ya gömük kalmasını ya da farklı yerden çıkmasını engeller. Dolayısıyla ileride oluşabilecek ortodontik problemlere ya da konuşma/çiğneme bozukluğuna engel olur.
Flour Uygulaması
Mine’nin yapı taşını fluor ile güçlendirerek diş yapısını çürüklere karşı daha dirençli hale getirmek amaçlanır. Günümüzde yapılan Flour Uygulaması, sistemik ve topikal olmak üzere iki gruba ayrılır. Topikal uygulama klinik ortamında diş üzerine jel, köpük veya cila şeklinde uygulanmaktadır. Fluor jel uygulaması tüm dişlerin tüm yüzeylerine, özel olarak hazırlanmış fluor preparatlarını tükürükten arındırılmış özel fırçası yardımıyla sürülür. Yaklaşık 5-10 dk. süren çürüğe karşı koruyucu olan ve diş yapısını güçlendirici bir uygulamadır, koruyucu süt dişi tedavisidir.
Fissür Örtücü (Koruyucu Diş Hekimliği)
Fissür örtücü uygulaması azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerinin girinti ve oluklarının akışkan bir dolgu maddesi ile örtüldüğü koruyucu bir diş tedavisidir. Fissür örtücü uygulamasının amacı azı dişlerinin çürüğe elverişli girinti ve oluklarında besin birikimini önlemek, bu yüzeyleri daha kolay fırçalanır hale getirmek ve çürük riskini minimuma indirmektir. Sadece azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerine ve bir kez yapılır. Zaman içinde minik kayıplar olursa rutin kontrollerde tamamlanabilir.